Kwas i skorupka jajka

Pomoce:

  • saszetka kwasu cytrynowego lub cytryna
  • ocet
  • skorupki jajka (minimum jedno jajko)
  • dwie szklanki
  • łyżeczki

Do szklanki wsypujemy kilka łyżeczek kwasku cytrynowego (na zdjęciu, lub wlewamy wyciśnięty sok z cytryny), po czym zalewamy go wodą. Mieszamy. Gdy kwas się rozpuści wkładamy skorupkę jajka i obserwujemy zmiany.

Po 12 godzinach można zaobserwować następujące zmiany:


Do szklanki wlewamy ocet, a następnie wkładamy skorupkę jajka i obserwujemy zmiany.

Po 12 godzinach można zaobserwować następujące zmiany:

Skorupka jajka składa się z wapnia, które reaguje z kwasem cytrynowym lub octowym. Za każdym razem od razu pojawiaja się gaz (CO2 – dwutlenek węgla). Po zestawieniu obu reakcji można dostrzec, że różnice między działaniem octu a kwasu cytrynowego są różne. Wynika to z tego, że kwas cytrynowy był połączony z wodą (roztwór). Woda zmniejszyła siłę reakcji kwasu.


Kontynuacją tego doświadczenia, może być wprowadzenie mycia zębów – mycie zębów.