Pomoce:
- kilka skorupek po jajkach, muszą być one suche (nalepiej zwietrzałe)
- mąka
- ręcznik papierowy
- barwnik spożywczy
- torebka foliowa
- wałek
- młotek kuchenny
Skorupki jajek należy włożyć do torebki foliowej i rozgnieść za pomocą wałka i stłuc za pomocą młotka kuchennego. Naszym celem jest zrobienie jak najdrobniejszej miazgi.
Do tak przygotowanej miazgi kurzych skorupek należy wsypać i dobrze wymieszać mąkę i białko (z jajek), w proporcji 2 łyżek mąki i 2 łyżek białka.
Teraz należy podzielić miazgę, zabarwić i uformować z niej walce.
Tak przygotowane rulowy należy wysuszyć. Do tego celu walce należy otoczyć w ręcznik papierowy, a po kilku dniach zdjąć papier i sprawdzić jak nowa kreda rysuje.