Pomoce:
- szklanki z wodą
- kapusta pekińska (literatura wspomina również o możliwości zastosowania: margaretek, goździki)
- barwniki w proszku
- łyżeczka
- flamaster
Doświadczenie niżej opisane udowadnia tezę, że rośliny pobierają wodę. W doświadczeniu wskaźnikiem który o tym zaświadcza jest barwnik, który wraz z wodą dostaje się do każdej części rośliny.
Doświadczenie zaczniemy od ustawienia szklanek z barwnikiem i włożeniu do każdej ze szklanek jednego liścia kapusty.
Co prawda oglądanie eksponatów z bliska nie dostarcza na to dowodów, ale już po 12-24 godzinach widać wyraźny efekt. Zanim go jednak omówię dodam, że zaznaczając poziom wody będzie można ustalić ile wody pobrała roślina (minus to co wyparowało) – można wykorzystać tu flamaster.
Efekt.
A oto efekt z bliska – pierwsze zdjęcie – to roślina włożona do szklanki bez barwnika, druga – zielony barwnik, trzecia brązowy.