Łodyga

Pomoce:

  • miseczka
  • nóż
  • pietruszka lub marchewka
  • wata

Korzeń służy roślinie do pobierania wody. Bez niej – tak samo jak człowiek – umrze.


Bez pełnego korzenia roślina też może się rozwijać, choć nie tak szybko. By to udowodnić wystarczy przeciąć fragment pietruszki do zasadzenia (na zdjęciu) i położyć go na wacie nasączonej wodą.

Po 7 dniach można dostrzec wyraźną różnicę we wzroście rośliny.

Jednak gdyby porównać różnice wzrostu z rośliną z pełnym korzeniem, zapewne okazałoby się, że roślina z korzeniem będzie bardziej efektywnie rosła.


Dowód na to, że korzeń pobiera wodę. Aby to udowodnić wystarczy włożyć do wazonu uciętą gałązkę (np. dębu – na zdjęciach, znalezioną leżącą podczas spaceru. Aby odświeżyć korzeń należy go również nieco skrócić (tnąc z ukosa sekatorem).

Gdybyśmy zostawili samą wodę (i zaznaczyli markerem jej poziom) doświadczenie może być nie dokładnie (bo nie uwzględnia innego zjawiska – parującej wody). Z tego względu aby ograniczyć do minimum parowanie wody wystarczy do wody dolać nieco oleju. Ponieważ olej ma mniejszą gęstość niż woda unosi się na wodzie a więc także i blokuje możliwość jej parowania.

Do ustalenia czy korzeń rzeczywiście pobiera wodę wystarczy poczekać do następnego dnia – poziom wody w wazonie znacznie się obniży. Oznaczać to będzie, że skoro woda nie wyparowała, a jest jej mniej to znaczy, że musiała zostać wchłonięta przez korzeń.


Jadalne korzonki – kiełki. Wiele roślin ma jadalne korzenie, które w dodatku są bardzo bogate w witaminy [są nimi: gorczyca, soja, lucerna, rzodkiewka, groch, soczewica, słonecznik i wszystkie zboża. Uwaga, tylko nasiona roślin psiankowatych są niejadalne, a wśród nich nasiona ziemniaków i pomidorów].

Warunki. Większość roślin dobrze kiełkuje w temperaturze do 20 stopni. Prawie wszystkie wymagają dostępu do słońca, ale w przypadku słonecznika i fasoli – lepiej smakują gdy nie mają do nich dostępu. Istotne jest również by nasiona miały dostęp do powietrza – nie wolno zatem zamykać pojemników. Warto natomiast przykryć otwory kawałkiem płótna. Nasiona należy wysypać w pojemniku na wilgotnych kawałkach papierowego ręcznika oraz ponownie przykryć je kolejną warstwą. Informacje dodatkowe:

  • Fasola – nasiona należy przepłukać i wsypać do słoika po czym zakręcić; przepłukiwać co 3-4 godziny; po 3-5 dniach są gotowe do spożywania.
  • Owies – najlepiej stosować papierowe ręczniki lub ligninę jednak bez przykrywania nasion wierzchnią warstwą chusteczek; nasiona owca nie należy też wcześniej namaczać, dopiero później zraszać je wodą.
  • Groch – będzie gotowy za 3-4 dni jeśli będzie w zakręconym słoiku, wymaga również przepłukiwania 4-6 razy dziennie.
  • Soczewica – przepłukuje się je w zakręconym słoiku 2-3 razy dziennie. Nasiona kiełkują po 3-4 dniach.
  • Pszenica – łatwo kiełkuje w szklance, to co wygląda na pleśń stanowi drobne pierwsze korzonki. Przepłukiwanie 2-3 krotne w ciągu dnia, gotowe do spożycia w ciągu 4 dni.
  • Rzodkiewka, gorczyca, lucerna, rzeżuchy – wystarczą wilgotne papierowe ręczniki.