Bez

Czarny bez.

ładuję zdjęcie... ładuję zdjęcie...
Syrop z czarnego bzu.

Pomoce:

  • 15-20 kwiatostanów dzikiego bzu
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 2 kg cukru kryształu
  • 4 dkg kwasku cytrynowego
  • pojemnik lub garnek 3l
  • recznik papierowy, sitko
  • jeśli planujesz przepis na własny użytek to zaplanuj, że gotowy syrop zalejesz wódkę

Poniższy przepis ma zachęcić nauczycieli przedszkola do zebrania razem z dziećmi kwiatów czarnego bzu i wykonanie syropu samodzielnie. Trzeba jednak pamiętać, że podstawowym składnikiem syropu jest nektar, który może uczulać. Ale wykonanie niewielkiej ilości syropu w przedszkolu być dla dzieci bardzo pouczające, a jednocześnie zdrowe.

  1. Najpierw zbierzcie baldachimy z kwiaty dzikiego bzu i rozłuż je na papierowym ręczniku, by umożliwić małym owadom ucieczkę.
    ładuję zdjęcie... ładuję zdjęcie...
  2. Później włóż do miski (3l) kwiatki dzikiego bzu. Im więcej odetniesz głównych zielonych łodyg, tym mniej cierpki będzie syrop.
    ładuję zdjęcie... ładuję zdjęcie...
  3. Tak obrane kwiaty zalej przegotowaną wodą – a dokładnie 2 litrami i pozostaw na noc.
  4. Następnego dnia dokładnie odcedzam wodę z kwiatów.
    ładuję zdjęcie... ładuję zdjęcie...
  5. Dodaj do niej 2 kg cukru kryształu i ok. 4 łyżek kwasku cytrynowego. Całość mieszaj i pozostaw na pół dnia. Co jakiś czas warto zamieszać by cukier się rozpuścił.
    ładuję zdjęcie...
  6. W przedszkolu możesz pominąć ten etap koserwacji alkoholem. Na własne potrzeby: kiedy cukier i kwasek się rozpuszczą przelej syrop do butelek i na górę za pomocą zakrętki wlej czystą wódkę. Dzięki temu zabiegowi nie straszna nam pleśń. Wódka stanowi rolę konserwującą syrop.
    ładuję zdjęcie... ładuję zdjęcie...
  7. Odstawiam w ciemne, chłodniejsze miejsce, gdzie czeka na jesienne i zimowe dni.

Dzieci powinny uczestniczyć w produkcji syropu. Czynności, w które mogą być zaangażowani nie są zbyt skomplikowane np.: zbieranie bzu, wkładanie ich do miski z wodą, wsypanie cukru.

Właściwości syropu z czarnego bzu (według internetu): kwiaty czarnego bzu zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejek, garbniki, triterpeny, sole mineralne. Taka kompozycja składników decyduje o właściwościach napotnych i przeciwgorączkowych kwiatów. A ponadto działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych i poprawiają ich elastyczność. Ze względu na właściwości przeciwzapalne stosuje się je także do płukania chorego gardła i okładów przy zapaleniu spojówek.